El Museu de la Fassina Balanyà és una antiga fàbrica d’aiguardent que va estar en funcionament des de meitats del segle XIX i durant més de cent anys. Pel seu bon estat de conservació i restauració, la Fassina Balanyà és un dels 28 museus científics i industrials del Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), on expliquem aspectes tan quotidians com l’estalvi, l’aprofitament i el reciclatge.

Durant la visita a la Fassina els escolars veuen el procés d’obtenció de productes d’alt valor com l’alcohol, el pinyol de raïm i el tartrat, a partir d’un residu com la brisa del raïm (la pell, el pinyol i la rapa), i s’adonaran que abans de la tecnologia va existir la intel·ligència.

De l’aiguardent de la Fassina Balanyà, posteriorment i ja fora fàbrica, s’obtenia alcohol que no s’utilitza només per l’elaboració de begudes sinó que té un gran ventall d’aplicacions en el camp de la perfumeria, com les colònies o els sabons, les medicines, les pintures i molts d’altres.

També realitzem una destil·lació en directe, on de manera didàctica i amb un alambí obtindrem aiguardent i tractarem aspectes relacionats amb els canvis d’estat de la matèria. 

Finalment i amb el joc de la Fassina, els alumnes reprodueixen el cicle de producció de la Fassina Balanyà.

Tarifes

Visita / Activitat Edat Temps Preu
Visita guiada + destil·lació + joc de la Fassina Secundària 1 hora 2,20€
SOL·LICITUD DE RESERVA

Curs escolar 2024-2025

Per la reserva de 3 activitats a l’Espluga s'aplica un 10% de descompte.

Central d’informació i reserves

Una sola oficina gestiona totes les reserves de les activitats escolars de l’Espluga de Francolí.

Guies

Totes les visites, tallers i activitats són guiades i adaptades a cada cicle formatiu.

Aparcament

Zones d’aparcament per autocars gratuïtes.

Àrea de lleure

A pocs metres de la Fassina Balanyà amb taules, cobert i serveis.